AdMassCGP_2024_100let logo

Balkanation

Drugi dan atletsko obarvanega vikenda se je pričel s prvim kongresom Balkanske atletske zveze v Sloveniji, ki se ga je po zadnji širitvi te organizacije udeležilo največje število članic do sedaj. Delegati so razpravljali o razvoju atletike v prihodnje in o prihodnosti ABAF, predvsem prihodnosti tekmovalnega sistema ABAF in umestitvi različnih atletskih dogodkov v sistem delovanja zveze. Vse članice so bile zastopane s svojimi najvišjimi predstavniki, med njimi je bilo kar 12 predsednikov nacionalnih atletskih zvez. Balkanska atletska zveza, soorganizatorica tekmovanja Balkanation, je kongresu predsedovala s predsednikom Balkanske atletske zveze, g. Dobromirom Karamarinovim, ki je izrazil zadovoljstvo nad konceptom Balkanation, novostjo v tekmovalnem sistemu zveze.

Popoldne pa se je atletsko dogajanje preselilo na atletska tekmovališča z osrednjim dogodkom festivala atletike – novim ekipnim tekmovanjem članic Balkanske atletske zveze Balkanation, ki je v premierni izvedbi potekalo na stadionu ŽAK v Šiški ter je za večino naših atletov pomenilo lep zaključek sezone.

Za dobro razpoloženje polnih tribun so v največji meri poskrbeli kar slovenski atleti sami, saj so v skupno šestnajstih disciplinah dosegli kar 6 zmag in 6 drugih mest. Na 800 m je slavil Žan Rudolf (148,62), na katerega so Slovenci v atraktivnejšem konceptu tekmovanja vložili tudi jokerja in s tem dosegli podvojeno najvišje število točk. Poleg njega so slavili na 100 m ovire Marina Tomič (13,30), Martina Ratej v metu kopja (60,00 m), Tina Šutej v skoku s palico (4,00), Maruša Mišmaš v teku na 800 m (2:08,40) in slovenski kapetan Primož Kozmus v metu kladiva (70,66 m). Drugi so bili Snežana Vukmirovič v troskoku (13,48 m), na 100 m Maja Mihalinec (11,93) in Jan Žumer (10,90), ki je zmago izgubil po fotofinišu, Mitja Krevs na 1500 m (4:03,50), Luka Janežič na 400 m (47,51) in Rožle Prezelj v skoku v višino (2,15 m). Slovenske barve so zastopali še Sonja Roman, 1500 m,  Igor Orel, 110 m z ovirami, Urban Čehovin, daljina,  Ina Rojnik, 400 m. Skupno so slovenski atleti zbrali je 102 točki. Druga je bila Hrvaška (84), tretja pa Turčija (80).

Ob atletskih predstavah so uživali tudi številni nekdanji športni zvezdniki vključno z eno največjih zvezd v svetu športa Sergejem Bubko in najboljšim slovenskim športnikom vseh časov Mirom Cerarjem, slovenske atlete pa so na stadionu in tribunah spodbujali tudi njihovi uspešni predhodniki na atletskih stezah, vključno z Markom Račičem, Brigito Bukovec, Britto Bilač, Alenko Bikar, Igorjem Primcem, Romanom Kejžarjem, Borutom Bilačem in Matijo Šestakom.

Žan Rudolf po zmagi po zanj značilnem finišu: “Tekma je bila težja od pričakovanj, predstavnik Turčije je dobro narekoval ritem. Vendar sem šel na zmago in jo tudi dosegel, kar je dobra popotnica za naslednjo sezono

Kapetan Kozmus je bil prav tako zadovoljen z zmago ter s tekmovanjem “Danes je bilo v Ljubljani lepo biti atlet. Ekipne tekme so zame najboljše. Ni pomemben posamični rezultat, ampak čim boljša uvrstitev v dobro ekipe. Tovrstna tekmovanja so zelo zanimiva tudi za gledalce, zahvalil bi se vsem navijačem za obisk, saj je nastopati pred polnimi tribunami zares užitek. Mislim, da smo se gledalcem oddolžili z  dobrimi nastopi zanesljivo osvojili balkansko krono. Zadovoljen sem, ker sem končal s 70 m po mesecu dni premora. To je dobro izhodišče za naslednjo sezono,” je povedal Kozmus, najboljši slovenski atlet v zgodovini.

Osrednja letošnja domača atletska zvezdnica Martina Ratej je bila prav tako zadovoljna z nastopom: “Imela sem izjemno dobro sezono, čeprav sem si največ želela od EP, kjer se ni izteklo po mojih načrtih. Sedaj me čaka nekaj premora, potem pa priprave na novo sezono, v kateri bom tekmovala le na diamantni ligi in na svetovnem prvenstvu“.

Slovenija je bila najboljša tako v moški kot tudi v ženski konkurenci, nastopila pa je z vsemi najboljšimi v posameznih disciplinah. Dogodek so si ogledali tudi številni drugi eminentni gostje, med njimi Janez Kocjančič, predsednik OKS, Ahmad Al Kamali, član sveta Mednarodne atletske zveze, predsednik Evropske atletske zveze Hansjörg Wirz, ki je na čelu evropske krovne organizacije že v svojem četrtem mandatu, ter podpredsednik Evropske atletske zveze Jean Gracia ter član sveta EA Antti Pihlakoski, Svein Arne Hansen, predsednik Atletske zveze Norveške ter Jonas Eglisson, predsednik atletske zveze malih držav.

povezave

URADNE URE

KONTAKT

Vse pravice pridržane | AD Mass Ljubljana | 2024