Mag. športne prehrane (MSc Applied Sports Nutrition)

Doktorski študent prehrane (Biotehniška fakulteta)

Športni nutricionist, antropometrist in predavatelj na Fitnes Zvezi Slovenije

Celo življenje se v večji ali manjši kapaciteti ukvarjam s športom. Ko gledam nazaj, opažam, kako moja prehrana ni bila primerna za mladega odraščajočega športnika. Bil sem preveč restriktiven in “čistunski”. Delil sem živila na “dobra” in “slaba”, telesu nisem zagotovil zadostne mere energije in določenih hranil za obnovo, regeneracijo in napredek. Moja predstava o prehrani je bila pod vplivom različnih neutemeljenih medijev. Čeprav sem v dobri meri želel sebi najboljše, nisem bil opremljen z dovolj znanja, da bi znal filtrirati med tem, kaj je zame koristno in kaj ne.

Iskreno ne verjamem, da bi s popolno prehrano bil bistveno boljši v atletiki. Zagotovo pa mi to znanje ne bi škodilo in definitivno bi mi prihranilo ogromno frustracij, za neuporabna dopolnila zavrženega denarja in morebiti tudi poškodb. Še posebej pa bi mi to znanje močno koristilo kasneje v življenju za splošni zdravje in dobro počutje, ko se ne ukvarjam več resneje s športom.

S tem v mislih sem se odločil, da bi rad dvignil nivo komunikacije o športni prehrani v Sloveniji in pomagal preprečiti te iste težave vsem drugim športnikom. Najprej sem diplomiral iz živilstva in prehrane na Biotehniški fakulteti (BF). Nato pa sem se za par let preselil v Anglijo in tam dokončal magisterij iz smeri športne prehrane. V tej točki sem dobil čisto novo perspektivo s pomočjo nekaterih v svetovnem merilu bolje priznanih športnih nutricionistov. Svojo akademsko pot nadaljujem trenutno z opravljanjem doktorata iz prehrane na BF. V vmesnem času pa sem imel priložnost in čast sodelovati s številnimi vrhunskimi in rekreativnimi športniki, državnimi prvaki in državnimi rekorderji, udeleženci olimpijskih iger in celo Guinessovimi rekorderji iz Slovenije in tujine.