Zgodovina AD Mass Ljubljana

1923

V iskanju identitete

Ime kluba se je v času delovanja večkrat menjalo od Hermesa, ustanovljenega davnega leta 1923, prek Železničarja, ŽAK Ljubljana, ŽAK MASS Ljubljana do sedanjega AD MASS Ljubljana. V 90 letni zgodovini kluba so bila dobra in slaba obdobja, veliko uspehov kot tudi nekaj slabih odločitev. Toda vedno so se našli entuzijasti, ki so iz ljubezni do kluba in atletike porabili veliko svojega časa za to, da so klub vodili do prenove in novih zmag – predsedniki, trenerji, podporniki in seveda atletinje in atleti.

ŽAK

Atletske zgodbe se pišejo na stadionu v Spodnji Šiški

Zgodovina enega najstarejših in tudi najuspešnejših slovenskih atletskih kolektivov je vezana na ljubljansko Šiško, Športni park Ljubljana oziroma bolj poznani stadion ŽAK.

Prvi stadion je bil na sedanji lokaciji zgrajen leta 1930, po drugi svetovni vojni je bila obnova končana leta 1952, ko je stadion dobil tudi pokrito tribuno. Zadnjo posodobitev z umetno tekmovalno površino in dvorano pod tribuno smo dočakali leta 1986 zaradi organizacije balkaniade, organizacija naslednje velike atletske prireditve MEPA (Mladinsko evropsko prvenstvo v atletiki) pa je prinesla nekaj obnovitev stadiona in veliko dolgov glavnemu organizatorju, AK ŽAK MASS Ljubljana. Zaradi tega smo bili vsi člani ŽAK MASS Ljubljana leta 2001 prisiljeni prečlaniti se v AD MASS Ljubljana, ki nadaljuje tradicijo atletike in kluba na stadionu v Šiški.

60'-90'

Od globoke krize do velikega razcveta

Ime kluba v bistvu ni pomembno, pomembni so ljudje, ki v klubu delujejo – klub so njegovi člani. Od ustanovitve leta 1926 do danes se je zvrstilo kar nekaj posameznikov, ki so pomembno vplivali na razvoj kluba in atletike v Šiški.

V petdesetih letih je klub prevzel Janez Gaberšek in ga vodil skozi uspešna 60-ta, ko je klub dobil svojega prvega olimpijca, Slavka Špana, imel pa tudi druge odlične atlete in atletinje (Franc Hafner, Franc Rojko, Marjeta Peče in drugi).

Po odhodu Gabrška je prišlo do velike krize in klub je bil sredi 70. skoraj brez atletov. Konec 70. sta v klub prišla Edvard Šega kot predsednik in Slavko Črne kot trener in stvari so se obrnile na bolje. Na veliko bolje.

ŽAK Ljubljana je konec 80. in v 90. postal eden vodilnih slovenskih atletskih klubov z vrhunskimi atleti in atletinjami kot Matija Šestak (9. SP 400 m, olimpijec), Jerneja Perc (3. EP 60 m, olimpijka), Marjana Lužar (2. SP mladinke 400 m ovire), Roman Kejžar, Eufemia Štorga in Ksenija Predikaka(udeleženci Olimpijskih iger), Milan Balek (EP). V 90tih sta se klubu pridružili tudi Britta Bilač (1. EP skok v višino) in ikona svetovne atletike Merlene Ottey.

Zlata
generacija

Zlata generacija AD Mass

Zlata leta šišenskega atletskega kluba so prišla v novem tisočletju pod imenom AD MASS Ljubljana in pod vodstvom Jureta Kolenca, Alberta Šobe in v zadnjih letih Dušana Olaja.

Matic Osovnikar je bil finalist SP v Osaki v kraljevski disciplini 100m, nosilec bronaste medalje na EP v Goteborgu v isti disciplini ter polfinalist OI v Atenah na 200m. Leta 2006 je bil športnik leta Slovenije.

Marija Šestak je bila v troskoku 6. na OI v Pekingu in 11. v Londonu, nosilka bronaste medalje na dvoranskem SP in srebrne medalje na dvoranskem EP.

Tina Šutej je osvojila srebrno medaljo na SP za mladince v skoku s palico, bila udeleženka OI v Londonu in finalistka EP.

Na OI v Londonu 2012 je Brent LaRue osvojil 13. mesto na 400m ovire. Finalista največjih tekmovanj (SP, EP) in olimpijca sta bila tudi Snežana Vukmirovič v troskoku in Matija Kranjc v metu kopja.

Poleg naštetih zvezdnikov je še šest atletov AD MASS Ljubljana nastopilo na največjih tekmovanjih – olimpijskih igrah ter članskih svetovnih in evropskih prvenstvih: Pia Tajnikar, Roman Kejžar, Urša Beti, Kristina Žumer, Damjan Zlatnar, Matic Šušteršič, Jan Žumer, Sara Strajnar, Vid Jakob Tršan in drugi.

Novi
biseri
atletike

Od zlate generacije do novih biserov evropske atletike

Zlata generacija AD MASS Ljubljana se počasi poslavlja, vendar se za prihodnost ne bojimo. Na poti “k zvezdam” so tudi naši mlajši atleti in atletinje.

Rudolf Žan je postal leta 2011 v Tallinu evropski mladinski podprvak v teku na 800m, enak uspeh je dve leti pozneje v Rietiju dosegla Maruša Mišmaš v teku na 3000m zapreke, oba pod taktirko trenerja Svjetlana Vujasina. Maruša je bila leta 2013 tudi tretja na EP v krosu med mladinkami, na članskem EP leta 2014 pa v finalu teka na 3000m zapreke.

Jan Petrač je na mladinskem SP v Eugenu dosegel odlično 6. mesto v teku na 1500m, uspeh pa je dopolnila Manca Šepetavc z 11. mestom na 100m ovire. Dve leti prej je Eva Trošt osvojila odlično 10. mesto na 400m z ovirami na mladinskem SP v Barceloni.

Naj
klub

Ekipni duh v individualnem športu

Atletika je sicer individualni šport in v ospredju so individuali nastopi in rezultati. Če pa želimo predstaviti društvo v celoti, ne moremo mimo ekipnih uspehov AD MASS Ljubljana, ki jih je v zadnjih letih ogromno.

Na domači sceni je AD MASS Ljubljana v sezoni 2013 osvojilo vse možne naslove ekipnih prvenstev Slovenije in APS, razen pri pionirjih U12 in U14, kjer smo bili drugi. V sezoni 2014 so fantje zmagali na vseh domačih ekipnih tekmovanjih, dekleta so zmagala na članskem in mlajše mladinskem APS, na ekipnih prvenstvih Slovenije pa so morala priznati premoč Kladivarja.

Na evropski sceni so leta 2014 nastopile vse štiri ekipe AD MASS Ljubljana. Fantje so dosegli dva zgodovinska uspeha: člani so se z drugim mestom v B skupini uvrstili med 8 najboljših ekip v Evropi, mladinci pa so v A skupini končno osvojili tako želeni pokal s 3. mestom v Evropi. Dekleta so uspeh dopolnila s 6. mestom v Evropi med mladinkami in s 13.mestom med članicami.

Za vse naštete uspehe zadnjih let je bilo Atletsko društvo MASS Ljubljana nagrajeno s štirimi zaporednimi laskavimi naslovi NAJ KLUB SLOVENIJE v letih 2011, 2012, 2013 in 2014.

Društvo
smo
ljudje

Za uspehe skrbi uigran kolektiv trenerjev

Na koncu se spodobi predstaviti tudi ekipo ljudi, zaslužnih za uspehe društva.

Za  namlajše pionirje skrbijo Nataša Čebokli Bleiweis, Darija Šoba in Primož Praprotnik. Treningi so raznoliki in nespecializirani, prilagojeni starosti in sposobnosti otrok.

Za starejše kategorije pionirjev skrbijo Robi Kreft, Albert Šoba, Matija Šestak in specialisti po disciplinah: za palico Matej Rupar, višino Damjan Šparovec in srednje proge Svjetlan Vujasin.

V mladinski in članski kategoriji pa se omenjenim trenerjem pridružijo še trenerji secialisti Srđan Đorđević, Slavko Črne, Franc Petrač, Lovro Umek, Miha Tomc, Matej Juhart, Roman Trošt in Andrej Poljanec.

Za delovanje društva sta odgovorna predsednik Dušan Olaj in poslovni sekretar Albert Šoba.

Zvesti
podporniki

Skupaj v svetlo prihodnost

Na poti k usvtarjanju svetle prihodnosti slovenske atlete nas zvesto podpirajo Mesna občina Ljubljanam AZS, generalni pokrovitelj Mass d.o.o., velik sponzor DUOL d.o.o. in drugi manjši, ki s finančnimi sredstvi omogočajo realizacijo programa AD Mass Ljubjana.

Hvala, ker s te z nami.