AdMassCGP_2024_100let logo

100 LET MASSA IN PODELITEV ZA NAJ MASSOVKO IN NAJ MASSOVCA

Ljubljana, bistro Čad, 21. december 2023

Slavnostno in polno čustev je bilo včerajšnje druženje, ki ga je odlično vodila in povezovala novinarka Andreja Okorn. Spodaj dodajamo scenarij božično novoletne večerje, ki ga je sestavila Andreja!

Spoštovani atleti in atletinje, trenerji, strokovni sodelavci, nekdanji člani kluba, vodstvo Atletske zveze Slovenije, predstavniki Timinga Ljubljana ter Mestne občine Ljubljana  … en lep dober večer voščim.

Dovolite, da današnje druženje začnem z eno anekdoto, ki se je zapisala Edvardu Šegi – 25 let predsedniku predhodnika AD MASS Ljubljana. Zgodba gre takole:

Leta 1999 se je Edvard Šega z izvrstno žensko ekipo mudil na evropskem pokalu v Atenah. Obiskal je tudi antični stadion, za šalo malo tudi tekel tam … in tam sta bili na tribunah tudi dve gledalki – turistki. Povprašal ju je od kod prihajata in odgovorili sta, da iz Avstralije. Seveda sta gospodični vljudno vrnili vprašanje. Edo je rekel nekaj v smislu »saj bi vama povedal, ampak tako ali tako ne bosta vedeli, kje je Slovenija oz. kje je Ljubljana«. A ena ga preseneti in odgovori. Seveda vem, kje je Ljubljana, tam je tekla naša Cathy Freeman … Na Šikijevem memorialu je bila torej kasnejša olimpijska prvakinja v teku na 400 m iz Sydneya.

UVODNI POZDRAV

Take in drugačne zgodbe so se spisale v zadnjem stoletju na stadionu v Spodnji Šiški. Leta 1930 je inženir Stanko Bloudek, tudi velik ljubitelj atletike dosegel, da so okoli nogometnega igrišča postavili 400 m dolgo krožno atletsko stezo. To pa so za treninge in tekmovanja uporabljali tudi kolesarji in motociklisti. Si lahko predstavljate, da je velikokrat prišlo do prerekanja, kdo ima prednost, kajne? Seveda si lahko! Danes tako velikih težav atleti  v Spodnji Šiški seveda nimate. Ampak kak nesporazum kdo in kdaj ima prednost se pa še pojavi, kajne? Vendar, če se lahko malo pošalim … na srečo stoletje sprememb zadošča, da ste se rešili vsaj motociklistov 😊

Šalo na stran … Prišepnili so mi, da ste se atleti in trenerji AD Mass Ljubljana lani prvič sestali na takem druženju. Letos, glede na to, da slavimo 100-letnico kluba in kraljice športov v mestu je družba res eminentna. In tole druženje ob koncu leta bom kar razglasili za tradicionalnega. In prav je tako, vsaka delovna skupnost, ki vse leto vlaga napore in strmi k istemu cilju si zasluži takšno druženje. Danes upam, da bo beseda tekla sploščeno, da bo čim več nasmehov na obrazu. Da bo nekje v podzavest prišla misel … v tem delovnem okolju se dobro počutim, rad sodelujem z ljudmi, ki stojijo ob meni. Veselim se vseh težkih treningov, ker vem in vidim, da je poleg mene nekdo z enako mislijo prišel na stadion. … In potem se boste jutri zbudili in spet srečali v atletski dvorani, na stadionu, na treningu … In upam, da vam bo tudi ta večer vlil nekaj novih moči, da si zastavite še višje cilje. In jih – vsak posebej in skupaj – tudi dosežete.

In verjamem, da ima dodatne besede spodbude in predvsem zahvalo za vaše uspešno opravljeno delo in dosežene rezultate tudi predsednik AD MASS Ljubljana, Luka Zidar.

Vodstvo kluba mora vedno zreti v prihodnost … ampak mi se bomo v današnjem večeru nekajkrat ozrli tudi v bogato preteklost. Od Železničarskega športnega kluba Hermes do današnjega AD Mass je v ljubljanski atletiki mnogo ljudi pustilo svoj pečat. Po drugi svetovni vojni je bilo vse treba začeti znova, in nov zagon je dal odličen atlet in državni reprezentant Janez Gabršek – Hanzi, ki je leta 1950 postal prvi poklicni trener društva … S trdo disciplino in strokovnim delom je povzdignil Železničarski atletski kolektiv med največje in najboljše ne samo na slovenskem, pač pa tudi v Jugoslovanskem merilu. To obdobje je vsesplošno znano kot prvo zlato obdobje ŽAK-a.

Z zlatimi črkami pa je bil v tem obdobju zapisan datum 10. julij 1955. Mladinci ŽAK-a so postali državni ekipni prvaki. Prvič se je zgodilo, da je slovenski klub postal prvak države. Za ŽAK-om so se zvrstile ekipe Crvene Zvezde, Partizana Beograd, Sarajeva, Vojvodine in Mladosti iz Zagreba.

Ja, gonilna sila vsakega športnega kluba so seveda trenerji. S strokovnim znanjem, motivacijskimi prijemi in z dodelanim pedagoškim pristopom ne oblikujete le vrhunske atlete pač pa zdrave in uspešne posameznike s pozitivnimi vrednotami. Vzgajate naslednjo generacijo. In športna oz. atletska šola je tudi odlična šola za življenje. Vaša odgovornost je izjemna.

Niso bila vsa obdobja v ljubljanski atletiki enako uspešna, 60. in 70. leta so prinesla globoko krizo. Ampak za vsakim dežjem posije sonce. Leta 1975 je vodenje kluba prevzel nekdanji večkratni mladinski rekorder Edvard Šega ob pomoči trenerja Slavka Černeta. Njegova neustavljiva volja in želja, da Ljubljana dobi ustrezno urejeno atletsko infrastrukturo in da tudi atletom in atletinjam ponudi vrhunska tekmovanja na domačih dneh sta ga gnali naprej sleherni dan. Šikjev memorial – v spomin Francu Pribošku – Šikiju, ter kandidatura za organizacijo Balkanskih atletskih iger leta 1986 sta končno pripeljali do tega, da je Ljubljana dobila sodoben atletski stadion.

In ko imaš nov stadion, in ko ga do zadnjega kotička napolnijo gledalci … piko na i kot vedno dajo atleti. Bolgarka Jordanka Donkova je na ovirah postavila zavidljiv rezultat 12.28. Druga zvezdnica Balkanskih iger Štefka Kostadinova pa je v skoku v višino preskočila 203 centimetre – takrat je bil svetovni rekord 208 cm. Danes, še vedno njen, je 209 cm.

Še en mejnik v stoletni zgodovini vašega kluba je treba omeniti. Organizacija evropskega prvenstva za mladince leta 1997. Znova se je v športnem parku širila in posodobila atletska infrastruktura. In mladi atleti niso razočarali. 1260 jih je nastopilo na tem prvenstvu. Pika na i takrat … svetovni mladinski rekord Dwaina Chaimbersa – 10.06. Izjemno še danes .

Še in še bi lahko nizali zgodbe iz zgodovine kluba. A prav je, da sedaj v ospredje stopijo atleti. Velika imena vašega kluba kot so Franc Hafner, Slavko Špan, Marjana Lužar, Brita in Borut Bilač, Matic Osovnikar, Marija Šestak, Marlen Ottey … in še in še bil lahko naštevali … verjamem da so ta imena vzgled tudi danes aktivni generaciji »massovcem«.

PODELITEV PRIZNANJ NAJBOLJŠIM MASSOVCEM

Sedaj se bomo namreč poklonili tistim, ki so ime AD Mass Ljubljana najučinkoviteje zastopali v letu 2023. Tistim, ki so na tekmovanjih v klubskih barvah zbrali največ nastopov in seveda tudi stali na zmagovalnih odrih. Kot najuspešnejši klub leta 2023 v Sloveniji, seveda praktično ni discipline, ko ne bi na eni od stopničk ponosno stal vsaj en Massovec oz. Massovka.

V treh starostnih kategorijah, v moški in ženski konkurenci bomo podelili naziv NAJ MASSOVEC oz. NAJ MASSOVKA. Ob priznanju najboljši trije atleti prejmejo tudi denarno nagrado.

MLAJŠI MLADINCI

V svojo družbo vabim  Alberta Šobo, ki bo nagrado podelili najboljšima mlajšima mladincem. Berč – kot ga seveda poznate – je še en človek, ki že vse svoje življenje neutrudno v različnih vlogah živi in diha za Mass.

Pri dekletih je po seštevku vseh točk 3. mesto osvojila Živa Kovačič. Druga je bila Ana Sluga. In prepričljivo najboljša je bila Daša Kernel, ki si zasluži naziv NAJ MASSOVKA.

OBRAZLOŽITEV Daša Kernel: Daša Kernel je sezono 2023 odlično začela že v dvoranski sezoni, saj je pri mlajših mladinkah postala državna prvakinja na 60 m z ovirami in bila je 3. na 60 m, pri starejših mladinkah pa je bila podprvakinja v tej disciplini. V poletni sezoni so se uspehi nadaljevali z 2. mestom v teku na 100 m na prvenstvu starejših mladink, v konkurenci mlajših mladink pa zaradi poškodbe ni sodelovala. AD MASS je uspešno zastopala na ekipnih prvenstvih in v pokalnih tekmovanjih v vseh kategorijah, kjer je pomembne točke zbrala tako v tekih na 100 in 200 m, je pa tudi stalna članica vseh zmagovitih Massovih štafet na 4 x 100m. Slovenijo in klub je uspešno zastopala tudi na mednarodnih tekmovanjih, na OFEM je bila v teku na 100 13., na peteroboju reprezentanc 5.

V moški konkurenci so rezultati takšni. 3. mesto je osvojil Kristjan Axel Grčar. Drugi je bil Maks Duhovnik. In NAJ MSSOVEC leta 2023 med mlajšimi mladinci je Val Velkavrh.

OBRAZLOŽITEV Val Velkavrh: Valu Velkavrhu se dvoranska sezona 2023 ni začela po načrtih zaradi dolgotrajne poškodbe hrbta, začel jo je “le” z 2. mestom na 60 m na prvenstvu mlajših mladincev. Nadaljevanje je bilo odlično, pri starejših mladincih je na 60 m zmagal. V sezoni na prostem se je veselil dvojih državnih naslovov na 100 in 200 m tako med mlajšimi kot tudi starejšimi mladinci. Vedno da vse od sebe tudi v štafetah 4 x 100 m. Tudi na pokalnih in ekipnih tekmah je za klub prispeval najvišje število točk. Dodajmo še da je v teku na 100 m letos tekel nov državni rekord za mlajše mladince, ki ga je po 25 letih prevzel klubskemu kolegu Maticu Šušteršiču. Slovenijo in klub je zastopal tudi  na OFEM, kjer pa se mu tek v kvalifikacijah ni najbolje posrečil, zaradi taktične napake  je bil 20., nastopil pa je tudi v štafeti. 

STAREJŠI MLADINCI

Vabim, da se mi pridruži Damjan Šparovec, ki bo nagrado podelili najboljšima starejšima mladincema:

Pri dekletih je tretje mesto osvojila Lina Keder. Drugo klubsko ime je Maša Radovan. In NAJ MASSOVKA med mlajšimi mladinkami je LINA HRIBAR, ki jo vabim, da se nama pridruži tu v ospredju.

OBRAZLOŽITEV Lina Hribar: Lina Hribar se je v komaj dveh letih svoje atletske kariere postavila ob bok najboljšim slovenskim šprinterkam. Vsezoni 2023 je postala tako članska kot mladinska državna podprvakinja na 200 m. Sodelovala je tudi v vseh zmagovitih mladinskih in članskih klubskih štafetah na 4 x 100m. Je stalna članica zmagovalnega odra v teku na 100 in 200 m ter nepogrešljiva članica massovih zmagovalnih štafet. Ogromno točk je prispevala na mladinskih in članskih ekipnih prvenstvih in atletskih pokalih Slovenije. Žal ji je po lanskem odličnem 8. mestu na EP mlajših mladincev letos za 3 stotinke sekunde ušla norma za SP starejših mladincev. Uspešno pa je Slovenijo zastopala na Ekipnem evropskem prvenstvu  v Horžovu na Poljskem.

Poglejmo kdo si naziv zasluži v moški konkurenci. Tretje mesto je osvojil Matej Lukažič. Drugo mesto pripada Jakobu Praprotniku. Prepričljivo največ točk je zbral in si zasluži naziv NAJ MASSOVEC v letu 2023 SANDRO JERŠIN TOMASSINI

OBRAZLOŽITEV Sandro Jeršin Tomassini: Svetovni rekorder v skoku v višino do 16 let je v letošnji sezoni znova nanizal nekaj odličnih rezultatov. Postal je tudi državni in pokalni prvak v članski konkurenci. Predstavil se je v finalu mladinskega evropskega prvenstva v Jeruzalemu, kjer se je sicer zataknilo na višini 2.12 in osvojil je končno 10. mesto.

ČLANI

Priznanja bo podelil Lovro Umek.

Poglejmo najprej kakšni so rezultati med članicami. 3. mesto je osvojila Maja Mihalinec Zidar. Druga je bila Neja Filipič. In NAJ MASSOVKA v letu 2023 je Maruša Mišmaš Zrimšek.

OBRAZLOŽITEV Maruša Mišmaš Zrimšek: Na domačih stadionih je na dvoranskem prvenstvu in državnem prvenstvu na prostem osvojila naslova na 800 in 1500 m. Predvsem pa so odmevni vsi njeni dosežki v diamantni ligi ter seveda izjemen tek na svetovnem prvenstvu v Budimpešti, ko je z novim državnim rekordom 9:03.37 v teku na 3000 m z zaprekami osvojila 6. mesto.

Čestitke Maruša! Takšni pa so rezultati v moški konkurenci. 3. mesto pripada Blažu Zupančiču. Drugo mesto je osvojil Andrej Skočir. In NAJ MASSOVEC v letu 2023 je metalec kopja Anže Durjava.

OBRAZLOŽITEV Anže Durjava: Za Anžetom je letos uspešno leto. Na zimskem evropskem pokalu v metih med mlajšimi člani je zasedel 5. mesto. Uspešno je nadaljeval tudi v poletnem delu sezone. Bil je član slovenske reprezentance na evropskih igrah v Horžovu. Na evropskem prvenstvu med mlajšimi člani v Espooju se je razveselil finala, kjer je zasedel 7. mesto. Na balkanskih igrah pa osvojil bronasto odličje. Na ekipnem državnem prvenstvu je izboljšal tudi državni rekord med mlajšimi člani. Njegovo kopje se je zelo približalo 80-metrski znamki, natančneje 78 m in 81 je meril njegov met.

ZAKLJUČEK

Iskrene čestitke vsem nagrajencem. Tako, prišli smo h koncu uradnega, formalnega dela. Sedaj pa je čas za druženje. Želim vam en krasen večer, poveselite se in seveda upam, da boste v prihodnosti spisali še veliko dobrih in navdihujočih klubskih zgodb.

Želim vam uspešno »massovsko« leto 2024…..so bile zaključne besede voditeljice Andreje s katerimi se vsi seveda zelo strinjamo.

Srečno 2024

povezave

URADNE URE

KONTAKT

Vse pravice pridržane | AD Mass Ljubljana | 2024